Nikiti – cazare si plaje la intrarea pe bratul Sithonia

Nikiti este o statiune greceasca de aproximativ 3.000 de locuitori, aflata la intrarea pe bratul Sithonia din Halkidiki, pe malul vestic, intre statiunile Neos Marmaras si Metamorfosis.

Este destul de accesibila pentru romani, daca luam in calcul faptul ca se afla la o ora de mers cu masina din Salonic, oras care are unul dintre cele mai mare aeroporturi din Grecia.

Este renumita pentru superba plaja, care uneori isi imprumuta numele si pentru plajele din jur. Pe langa turism si agricultura, apicultura este una dintre principalele activitati ale localnicilor, ceea ce ne spune ca Nikiti este o statiune vie, cu vegetatie bogata si un parfum aparte.
Nikiti nu este doar una dintre cele mai frumoase statiuni de pe bratul Sithonia ci este si una dintre cele mai vechi asezari din zona, formata din vechea asezare si noua asezare, separate de drumul principal. Distanta pana la Golful Toronean, cel care separa Sithonia de Kassandra, este de aproximativ doi kilometri.

Ce se poate vedea in apropiere de Nikiti – obiestive turistice de vizitat

Fiind una dintre cele mai vechi asezari din zona, Nikiti are cateva situri arheologice, care nu au insa o notorietate foarte mare. In sat se afla Bazilica Sofronios, considerata una dintre cele mai vechi biserici crestine din regiunea greceasca Macedonia. Se estimeaza ca a fost construita in secolul cinci. Lacasul de cult a suferit multe modificari de-a lungul timpului insa podeaua de mozaic se crede ca a ramas aproape intacta.
Centru vechi al statiuni, ascuns intre doua dealuri, este un alt obiectiv ce poate fi luat in calcul. Aici se gaseste biserica Sfantul Nikitas, construita in 1867, pe un vechi turn otoman. O plimbare pe jos, de aici pana la plaja, poate fi destul de relaxanta. Drumurile sunt relativ drepte si orientate spre plaja sau paralele cu plaja, astfel incat este foarte greu ca cineva sa se piarda pe ele.
Turistii mai pot vizita in apropiere Parthenonas, un sat traditional aflat la doar 20 de minute de Nikiti. Muntele Itamos este un alt obiectiv important. Pestera Petralona, aflata la aproximativ 50 de kilometri, se poate adauga si ea pe lista turistilor, la fel cum se poate adauga orice statiune din Sithonia sau Kassandra.

Cele mai frumoase plaje de langa Nikiti

Statiunea greceasca Nikiti are propria plaja, chiar daca aceasta se afla la cateva minute de mers pe jos din sat. Se poate ajunge cu masina, insa mersul pe jos pana la ea este o experienta in sine. Are o lungime considerabila, astfel incat este putin probabil sa nu se gaseasca loc liber, chiar si in perioada cea mai aglomerata. Este acoperita cu nisip fin, apa e limpede, linistita si foarte putin adanca la mal, astfel ca cei care vin in vacanta cu copiii ii pot aduce aici.
Cei care doresc sa practice sporturi nautice pot gasi cateva centre de inchiriere a echipamentului, la preturi acceptabile. Turistii care vor liniste pot opta pentru zona sudica a plajei, care are nisip alb si apa la fel de limpede.
Plaja Agios Ioannis se afla la doar cinci kilometri in nord-estul statiunii si este una dintre cele mai apreciate plaje din zona. La sud de Nikiti, tot pe malul vestic al bratului Sithonia, se afla plaja statiunii Neos Marmaras, una dintre cele mai cunoscute din Halkidiki.

Harta statiunii Nikiti:

One Reply to “Nikiti – cazare si plaje la intrarea pe bratul Sithonia”

  1. Pingback: Plaje si hoteluri in peninsula Sithonia - Halkidiki -

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.