Ouranopolis – Orasul Cerurilor – poarta spre Muntele Sfant, este o asezare aflata pe unul dintre cele trei brate ale Peninsulei Halkidiki, cunoscut in special pentru faptul ca este cel mai popular port din care se pleaca, pe mare, spre manastirile de la Athos.
Pe langa dimensiunea de port spre Athos, care atrage anual o multime de pelerini, Ouranopolis este si un loc in care te poti relaxa in conditii foarte bune. Optiunile de cazare in Ouranopolis sunt multiple, majoritatea fiind pensiuni foarte cochete si ingrijite, cu preturi modice si deschise tot timpul anului datorita turismului religios care nu are vacanta.
- Cum ajung acolo?
- Cazare in Ouranopolis (Recomandari)
- Unde facem plaja, in Ouranopolis?
- Ce vizitam in insula Ouranopolis?
Cum ajungem cu masina in Ouranopolis Halkidiki
Cel mai indicat este sa mergeti cu masina, drumul fiind foarte bun chiar si prin Bulgaria. Treceti podul pe la Giurgiu-Ruse, dupa care aveti doua posibilitati:
- Byala – Veliko Tarnovo – Gurkovo – Stara Zagora – Haskovo – Kardzali – Makaza (punct de trecere in Grecia) – Komotini – Xanthi – Kavala – Asprovalta – Stavros – Olimpiada – Ierissos – Ouranopolis
- Byala – Pleven – Sofia – Blagoevgrad – Sandanski – Kulata (punct de trecere in Grecia) – Serres – Asprovalta – Stavros – Olimpiada – Ierissos – Ouranopolis
Ambele drumuri au bune si mai putin bune, depinde de sezon si de stilul in care vreti sa va petreceti vacanta. Daca sunteti tipul mai agresiv in condus, contracronometru, e o idee buna sa incercati drumul prin punctul de trecere Makaza. Daca sunteti mai relaxat, va recomandam sa mergeti pe varianta care trece prin Sofia (daca vreti sa rupeti drumul in doua puteti sa dormiti o noapte in Sofia).
Daca nu va place condusul, luati avionul pana in Salonic (Thessaloniki); de aici pana in Ouranopolis sunt aproximativ 120 de kilometri, din care jumatate pe autostrada Egnatia Odos.
In Ouranopolis sunt relativ putine locuri incarcate de istorie, care sa faca deliciul celor care alearga dupa muzee sau sit-uri arheologice, zona fiind incarcata in special cu spiritualitate crestina (avand in vedere ca pelerinajele spre Athos pleaca de aici), insa locul este placut si are aceeasi atmosfera greceasca autentica.
O priveliste draguta o ofera vechiul turn al lui Andronikos, care dateaza cel putin din 1344 (prima atestare), acum aflat intr-o stare de degradare relativ medie, desi este in proprietatea Ministerului Culturii din Grecia. Turnul din Ouranopolis nu e impresionant ca dimensiuni, dar e incarcat de istorie, fiind o suma de elemente bizantine si otomane. Are program de vizitare destul de scurt.
In afara de turnul din Ouranopolis, puteti admira o serie interesanta de case cochete, invadate de o vegetatie mediteraneeana superba.
Plajele din Ouranopolis sunt relativ micute, in fapt niste golfulete, dar au un nisip foarte fin si ape de cristal. Cele mai populare plaje sunt Akratos, Xenia si Alexandros, toate fiind “decorate” cu steagul albastru si amenajate corespunzator, cu bar si restaurant pe plaja.
Alte plaje din apropiere sunt Eagles Palace (plaja amenajata, cu bar si restaurant pe plaja), Porto Agio (plaja amenajata, cu bar si restaurant pe plaja) si Arsanas (aflata chiar la granita cu regiunea autonoma Athos).
Daca plajele din Ouranopolis nu va satisfac, trebuie sa stiti ca, la o foarte mica distanta de port, se afla insula Ammouliani si grupul de insulite Drenia, care merita o vizita, fara indoiala, plajele de acolo fiind impresionante ca marime si amenajari. Puteti ajunge pe insulitele de mai sus cu ferryboat-ul sau cu o barca inchiriata.
Pentru detalii referitoare la modalitatea in care puteti face pelerinaje organizate la Muntele Athos, puteti vizita website-ul Patriarhiei Romane.
7 Replies to “Ouranopolis – cazare in drumul spre Athos, pelerinaj la Muntele Sfant”