Aflata in regiunea Halkidiki Grecia, la 150 de kilometri de Thessaloniki (Salonic), insula Ammouliani este un loc placut si usor accesibil din Romania, traversand Bulgaria. Ammouliani este o insula foarte mica, singura insula populata din Halkidiki (Macedonia Centrala), cu doar 600 de oameni populatie rezidenta. Alte ortografieri romanesti sunt Amuliani, Amoliani etc.
Cum ajung in Ammouliani, cu masina
Fiind la o distanta maricica fata de aeroportul din Thessaloniki, cea mai judicioasa alegere pentru o calatorie in Ammouliani este automobilul (sau autocarul). Drumul prin Bulgaria este bun si sigur, iar soferii bulgari sunt printre cei mai civilizati pe care i-am vazut vreodata. Un popas in Sofia, care sa “rupa” drumul in doua, este minunat, capitala Bulgariei fiind foarte placuta si linistita (mi-a amintit de Iasi si Chisinau), oferind in acelasi timp mult mai multe optiuni in segmentul horeca (multe hoteluri si apartamente de inchiriat, dar si o multime de restaurante si cafenele agreabil de bine conduse).
Presupunand ca ati intrat in Grecia, cu masina, pentru a ajunge in insula Ammouliani trebuie sa va imbarcati pe ferryboat in Tripiti, un mic port in apropiere de Nea Roda, Ouranopolis si Ierissos. Biletul Tripiti-Ammouliani costa 10 Euro / auto si 2.20 Euro / persoana. Calatoria dureaza in jur de 10 minute (sunt doar 3 kilometri distanta) si ferryboat-ul face curse non-stop in timpul sezonului, pe timpul zilei. Pentru extrasezon consultati programul, aici.
Exista si un vapor rapid, care are doua curse de noapte: “Dimos Stageiron – Akanthou Ammouliani 2003”
Plecarile sunt de luni pana duminica la orele 21.00 si 23.00. Sambata mai exista o cursa suplimentara care pleaca din Tripiti la 01.00.
Istorie Ammouliani
Situata fiind in Golful Athos, insula a fost, pana in anul 1925, proprietatea manastirii (lavrei) Vatoped, locuita si administrata de 2-3 calugari, ajutati de 15-20 de oameni angajati din zonele adiacente. Pe insula se cultivau in special maslini. In 1865 este construita Biserica Sfantul Nicolae, care ramane principala biserica de pe insula, pana in zilele noastre. Incepand cu anul 1925, refugiatii greci proveniti din Anatolia (Galleme, Passalimani, Skoupia) se stabilesc pe insula si creaza o comunitate, impunandu-si obiceiurile si cultura proprie.
Cum gasesc cazare in Ammouliani – hoteluri si pensiuni
Pe cat de mica este insula, pe atat de populata cu hoteluri si pensiuni. Majoritatea sunt afaceri de familie, cu mini hoteluri si pensiuni care au in jur de 6-8 camere bine ingrijite. Oamenii din Ammouliani sunt primitori (ca majoritatea grecilor cand le esti client) si stiu sa-si gestioneze afacerile.
Hotelurile mai mari din Ammouliani au un management si o abordare profesionista (spre exemplu hotelul SunRise, aflat la doar cateva sute de metri de port). Preturile la cazare sunt intre 50 si 70 de Euro / noapte, in sezon, iar in extrasezon unitatile care nu sunt inchise vand camerele la preturi in jur de 30-50 Euro / noapte.
Restaurante, taverne, cafenele si baruri in Ammouliani
In primul rand, trebuie sa stiti ca aceasta insula mica si linistita nu are viata de noapte in sensul celei din Agia Marina Aeginei sau celei din Corfu. Exista, e adevara, cateva beach-baruri (printre care si Savana) care ar vrea sa iasa din rand, dar avand in vedere capacitatile insulei, e destul de greu.
In imediata apropiere a portului se gaseste cafeneaua Pasa Limani, deschisa aproape non-stop, care are o muzica infioratoare ca volum, dar si din punct de vedere calitativ. Lipit de Pasa Limani este lounge bar-ul Bianco, mult mai placut din toate punctele de vedere.
Ca recomandare, Modesto Pizza&Bar, la fel de aproape de port, cu o priveliste superba, servicii prietenoase si ambianta primitoare si relaxata.
Tavernele si restaurantele sunt putine la numar, in jur de 5-6, dintre care cea mai profesionista este Tzanis, care e plina ochi pe toata perioada sezonului. Servirea e rapida si eficienta, chiar daca nu foarte prietenoasa. Mancarea e foarte buna, exista si optiuni vegane.
Taverna Glaros este amplasata in vecinatatea portului. Aici servirea este mai prietenoasa dar nu atat de profesionista ca la Tsanis. Mancarea este la fel de buna, iar privelistea portului, mai ales pe timp de noapte, e minunata.
Plaje in Ammouliani
Desi e o insula mica, Ammouliani nu duce lipsa de plaje cu nisip fin (de fapt toate plajele din Ammouliani au nisip fin). Cea mai mare si frecventata plaja este Alikes, care are si un camping special amenajat. Barurile de pe plaja Alikes Ammouliani sunt placute, recomandat beach barul Ammos pentru muzica si atmosfera. Beach bar Savana este mai fitos, preturile aproape duble fata de celelalte.
Pentru mancare recomandam Kantina Spyros, un loc foarte prietenos, in care puteti servi mancare gustoasa la preturi rezonabile. Au si optiuni vegane (nu multe, dar exista).
Pe plaja puteti inchiria barci cu motor contra a 50 de Euro / zi (nu necesita brevet de conducere), caiace contra 5 euro / ora si hidrobiciclete.
Plaja Megali Ammos este situata in cel mai sudic punct al insulei. De aici se poate vedea (si accesa foarte usor) grupul de insule Drenia, precum si turnul din Ouranopoli. Beach bar-ul “Island” este deosebit prin amenajarea unor baldachinuri pe plaja, foarte confortabile si utile. Cocotata cativa metri mai sus de plaja, asteapta o taverna. De pe plaja se pot inchiria barci si caiace cu care se poate ajunge foarte rapid pe Drenia (unde exista o plaja amenajata) sau se poate face ocolul insulei.
Plaja Agios Giorgios este situata intre Megali Ammos si Limani. E o plaja amenajata, cu umbrele de soare si sezonguri de inchiriat. Exista un beach bar si o taverna.
Plaja Karagatsia se afla in nord-vestul insulei si este mai mica decat cele mentionate mai sus (in fapt este un mic golf) nefiind amenajata ca plaja. Sezlonguri si umbrele de soare sunt oferite clientilor de catre o cantina ambulanta, doar in sezon.
2 Replies to “Insula Ammouliani Grecia – cazare hoteluri sau pensiuni, restaurante, plaje si locuri de vizitat”