Alexandroupoli Grecia (Alexpolis) – cazare in cel mai apropiat oras grecesc

Orasul Alexandroupoli se afla intr-un punct geopolitic extrem de important care i-a adus de-a lungul vremii maretie dar si conflicte. Este situat la doar 40 de kilometri de Turcia si la o distanta usor mai mare fata de Bulgaria.
Datorita faptului ca se afla pe o importanta ruta comerciala intre Grecia, Turcia si Bulgaria, dar si din cauza ca este un port marisor, cu iesire la Marea Egee (in fapt port la Marea Traciei), a devenit un centru economic important, ceea ce i-a adus o importanta inflorire sub diverse aspecte.

In privinta ofertelor de cazare in Alexandroupoli Grecia

Trebuie sa recunoastem ca nu sunt foarte multe optiuni de cazare online, desi Booking ofera posibilitatea de a rezerva online in 22 de unitati de cazare. Este destul de putin pentru un turist obisnuit cu multitudinea de pensiuni si mici hoteluri in care abunda cazarea pentru majoritatea destinatiilor grecesti de vacanta.

Dar realitatea din teritoriu ne contrazice, fiindca in Alexandroupoli optiunile de cazare apar la tot pasul; trebuie doar sa te plimbi linistit prin oras, sigur vei gasi, doar in prima jumatate de ora de mers, cel putin 3-4 optiuni de cazare care nu sunt vizibile online.Fata de Romania, Alexandroupolis este probabil cel mai apropiat oras grecesc important. Din tara noastra se poate ajunge atat cu masina personala cat si cu avionul. Distanta pana in Bucuresti este de aproximativ 540 de kilometri si poate fi parcursa in aproximativ 7-8 ore (distanta este cu putin mai mica fata de cea de la Bucuresti pana la Timisoara). Cel mai scurt drum, daca plecati din Bucuresti, este cel prin Ruse – Byala – Veliko tarnovo – Stara Zagora – Haskovo – Kardzali – Vama Makaza. De la granita dintre Bulgaria si Grecia (Makaza) mai aveti de mers aproximativ o ora pana sa ajungeti in Alexandroupoli.
Aeroportul Dimokritos se afla la 6 kilometri distanta de oras, in partea estica a acestuia.

Obiective turistice in Alexandroupolis Grecia

Alexandroupolis nu este un simplu oras ci o statiune turistica destul de cosmopolita si vie. O plimbare, la vreme de seara, pe bulevardul Democritus (numele filozofului antic grec, nascut in Tracia, la Abdera), va va arata partea moderna a Alexpolisului, cu o viata de noapte dominata de cafenele “in trend” ca Soho, Room 6 si Mikel. Stradutele laterale ascund si ele o multime de taverne si cafenele, unele in voga si ticsite cu clienti, altele care par rupte din alt timp, al caror rol pare a fi doar acela de a adaposti proprietari batrani care joaca table cu prieteni din copilarie.

Faleza orasului se intinde de-a lungul bulevardului Apolloniades, pe parcursul careia se insira o multime de taverne, toate cu specific grecesc, toate cu aproape aceleasi preparate in meniu. In mod sigur veti avea probleme de comunicare cu majoritatea ospatarilor (in afara de situatia in care vorbiti greaca sau turca), engleza nefiind prea cunoscuta in zona. O mentiune speciala pentru restaurantul Gialos, care are ospatari peste media orasului, foarte amabili si deschisi.

Hoteluri, precum si alte variante de cazare in Alexandroupoli, gasiti incepand cu randul doi de stradute, privind de la mare inspre centru, hotelul Alkyon fiind unul dintre ele.

Tot aici, pe faleza, veti intalni si Farul din Alexandroupoli, situat intr-o mica piateta, in care se organizeaza, in weekend, spectacole. Farul este principalul simbol al orasului, construit la sfarsitul secolului XIX. Are 27 de metri inaltime si in conditii de vizibilitate se spune ca poti vedea pana la 23 de mile marine, daca privesti de pe el.

Muzeul Etnologic-Folcloric al Traciei, este situat intr-o cladire neoclasica din centrul orasului. Obiectele traditionale, de la cele de lucru pana la portul popular, sunt expuse in vitrine moderne, iluminate. Totul este prezentat intr-o maniera europeana si rivalizeaza cu cele mai importante muzee de acest gen din Europa de Vest.


Muzeul de Istorie Naturala se afla la doi kilometri de centrul orasului, in partea estica. De asemenea, si acesta se ridica la standarde inalte. Incanta turistii inca din afara lui prin arhitectura deosebita. Interiorul este la fel de spectaculos.
Muzeul Ecleziastic se afla chiar langa catedrala Agios Nicholaos, gazduit intr-o cladire neoclasica cladita pe la inceputul secolului XX.


Academia Pedagogica Zarifeios se afla intr-o cladire neoclasica pe trei nivele. Scara de la intrare sare peste parter si duce vizitatorii direct la etajul 1. Academia se afla in partea vestica a Parcului National al Independentei si de-a lungul vremii a fost o institutie de invatamant de inalta clasa.

Delta Evrosului este in prezent unul dintre cele mai strict protejate zone ecologice din Europa. Aceasta gazduieste aproximativ 300 de specii de pasari dintre care 70 sunt protejate in intreaga lume. Flora este si ea bine reprezentata. Alt ecosistem interesant de vizitat este cel din padurea Dadia, aflata la 60 de kilometri in afara orasului.

Plaja Agia Paraskevi
Plaja Agia Paraskevi. In zare se poate vedea insula Samotraki.

Unde putem face plaja langa Alexandroupolis

Alexandropolis este un port la Marea Tracica si capitala regiunii Evros; in plus, majoritatea plajelor importante din zona se gasesc in apropierea acestuia. Are, de asemenea, o regiune de coasta de aproximativ 25 de kilometri astfel incat nu e nevoie sa va deplasati in alte regiuni apropiate pentru a sta la soare pe nisipul fierbinte.

Una dintre plajele cele mai pline de viata, in timpul sezonului, este Agia Paraskevi, situata la aproximativ 15 kilometri distanta de Alexandroupolis. Insa in extrasezon (pana pe la jumatatea lunii iunie) aceasta este foarte linistita si ofera conditii ideale pentru plaja (sezlonguri, baruri si restaurante pe plaja etc). Ca recomandare ar fi sa incercati YOLO Beach Bar, sunt foarte primitori si deosebiti (cel putin conducerea, reprezentata de doamna blonda surprinsa in imagine). Restaurantul ofera un meniu standard grecesc, dar sunt foarte deschisi in a pregati mancarurile in functie de cerintele clientilor. ca peste tot in Grecia, veganismul nu se simte chiar ca la el acasa, dar la YOLO pot “veganiza” o multime de preparate.


Majoritatea plajelor din regiune sunt premiate cu steagul albastru si sunt foarte bine amenajate. Plaja Dimotiki se afla la mai putin de un kilometru distanta de oras. Este foarte bine amenajata si capabila sa satisfaca nevoile oricarui tip de turist. Sunt la fel de bine primiti atat tinerii dornici de petrecere cat si familiile cu copii.
La polul opus se afla Kyani Akti, o plaja linistita, ideala pentru familisti.

In cazul in care va aflati in timpul sezonului, puteti alege sa va petreceti o zi pe insula Samothraki, la care puteti spera sa ajungeti cu ajutorul ferry-boat-ului care are plecari (relativ) regulate din portul Alexandroupoli. Este bine de stiut ca programul curselor Alexandroupoli – Samothraki este destul de restrictiv (asta ca sa folosim un termen bland), probabil datorita faptului ca singura companie care deserveste ruta ferry Alexandroupoli – Samothraki este Saos Ferries. Ca atare, daca esti in off season, posibilitatile de a ajunge in Samothraki si de a te putea intoarce in aceeasi zi in Alexandroupoli, sunt minime.

Preturile / persoana variaza intre 9,90€ si 15,90€, in functie de sezon si ora de plecare. Daca vreti sa luati masina cu voi, pretul ferryboat Alexandroupoli – Samothraki variaza intre 38,90€ si 60,00€, tot in functie de sezon si ora cursei. Detalii despre cursele oferite de compania Saos Ferries, gasiti aici.

Vedere asupra portului Alexandroupolis, seara, de pe unul dintre cheiuri.

 

Farul din Alexandroupolis

Mai multe despre Alexandroupolis Grecia puteti afla pe website-ul oficial al orasului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.