Insula Paros Grecia – cazare si plaje recomandate

Reusind sa capteze atentia tuturor inca din antichitate pentru marmura extrem apreciata, insula Paros din Grecia are mult mai multe valente. In prezent, aprecierile se indreapta si in alte directii iar turismul este in plina crestere. In fiecare an, iar in luna august plajele sunt pline de turisti care vor sa infrunte vantul si valurile.

Nu va faceti griji in privinta cazarii in insula Paros, puteti rezerva online peste 300 de hoteluri si pensiuni, cu preturi de la ieftin pana la foarte scump, exclusivist. Pe langa acestea, exista si un numar important de localnici care inchiriaza apartamente sau vile de vacanta, ca atare insula nu duce lipsa de unitati de cazare.


Insula se gaseste in Arhipeleagul Cicladelor din Marea Egee. Pentru a ajunge in Paros din Bucuresti puteti lua avionul sau puteti merge chair si cu masina personala. Aeroportul din Paros se afla la 9 kilometri de capitala Parikia. De regula, majoritatea curselor din Europa au escala la Atena insa uneori pot fi gasite si curse directe.
Daca mergeti cu masina trebuie sa luati feribotul din portul Pireu. Veti naviga pe mare intre trei si cinci ore. Din Bucuresti pana in Pireu distanta este de aproximativ 1200 de kilometri si se parcurge in aproximativ 15 ore.

Obiective turistice de vizitat in Paros

Pe aceasta insula se afla numeroase locuri istorice. In nord-vestul insulei, pe cel mai inalt punct al acesteia, se gasesc sanctuarele lui Apolo, Artemis si Leto. Templul se numea in antichitate Delion. La est de capitala se gaseste un altar inchinat Afrodite, iar la nord-est se afla un Ascleipton doric, ce dateaza de acum aproximativ 2500 de ani.
Catedrala bizantina Panagia Ekatondapiliani e un obiectiv important de pe insula. Nu este foarte impunatoare ca si dimensiuni insa impresioneaza prin modul in care localnicii au inteles sa utilizeze marmura. Langa ea se afla Muzeul de Arheologie ce contine numeroase lucrari din marmura dar si un fragment unic din Cronica Pariana.
In orasul Noussa puteti vizita Muzeul Bizantin, aflat intr-o biserica cu o cupola albastra, si Muzeul Folcloric ce cuprinde o serie de costume populare din regiune.
Paros are propria vale a fluturilor, numita Petaloudes. Poate ca nu e la fel de celebra precum cea din Rodos, insa e la fel de interesanta. Aceasta se afla in partea vestica a insulei, intre Pounta si Alyki. Vegetatia este destul de bogata iar in lunile iulie si august valea este plina de fluturi.

Plaje recomandate in insula Paros

Numarul plajelor din Paros este extrem de mare astfel incat atunci cand alegeti una dintre ele trebuie neaparat sa stiti ce anume cautati. Daca veniti cu familia atunci Kolimpythres este una dintre cele mai potrivite plaje. Surferii pot alege Chrissi Akti iar cei care vor pur si simplu lux si confort pot incerca Piso Livadi, Xifari sau oricare alta.
Kolimpythres este o plaja ce se gaseste in partea de vest a orasului Noussa. E potrivita pentru o vacanta cu familia pentru ca e linistita. Pietrisul inlocuieste nisipul fin iar amenajarea ei este impecabila. Daca nu va place pietrisul puteti alege plaja Monastiri, aflata la 2 kilometri distanta. Este putin mai agitata decat prima iar de regula noaptea nu doarme nici un turist.
Aproape de cele doua plaje, sau mai precis de Noussa, se mai gasesc plajele Piperi si Santa Maria. Prima se afla la cativa metri de port, iar cea de-a doua are o plaja amenajata pentru volei si un club de surfing.
Daca vreti sa stati in centrul insulei puteti alege plaja Livadia, aflata la doar 700 de metri de portul din Parikia. Este suficient de mare pentru a satisface toate dorintele turistilor. Pe ea exista si cativa copaci care va permit sa stati la umbra lor.

plaja-paros

Unde putem practica sporturi nautice in Paros

Insula este ideala pentru practicarea sporturilor nautice, mai ales a celor in care vantul joaca un rol important. Meltemi, vantul cald specific Cicladelor, aduna in luna august cei mai impatimiti surferi din lume.
In ultimii 30 de ani, New Golden Beach din Paros a fost aleasa in mod repetat gazda Campionatului Mondial de Surfing. Acest lucru a dus la dezvoltarea acestui sport in zona si au fost create mai multe cluburi in jurul acestei plaje. De la ele puteti inchiria echipament sau puteti urma cursuri pentru a putea urca pe placa.

insula-paros-plaja

Pentru mai multe detalii despre insula Paros Grecia, va recomandam website-ul oficial www.paros.gr (are sectiune in limba engleza).

 

2 Replies to “Insula Paros Grecia – cazare si plaje recomandate”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.