Insula Lesbos Grecia – cazare, plaje si locuri de vizitat

Lesbos este o insula greceasca din Marea Egee, situata foarte aproape de Turcia continentala. Are o populatie de aproximativ 86.000 de locuitori, aproape o treime dintre ei traind in capitala Mytilene.

In Iliada lui Homer, Lesbos e mentionata ca facand parte din regatul lui Priam. In Evul Mediu o regasim facand parte din Imperiul Bizantin, trecand apoi sub dominatie genoveza. In 1462 insula este cucerita de catre Imperiul Otoman si ramane parte a acestuia pana in 1912, cand in urma Razboiului Balcanic trece la Regatul Greciei.

Cazarea in insula Lesbos este usoara si placuta, rezervarile putand fi facute online pentru peste 300 de unitati de cazare de pe insula. Preturile sunt rezonabile, iar proprietarii de pensiuni si mici hoteluri de familie sunt extrem de amabili.

casa-lesbos


Fiind foarte aproape de Turcia, daca va doriti sa ajungeti cu masina personala, cel mai indicat ar fi sa treceti prin Antalya, motiv cu care puteti vizita si superbele statiuni turcesti din aceasta zona.

Pentru aceasta varianta trebuie sa luati feribotul din portul Ayvalick. Daca nu vreti sa va complicati cu trecerea prin Turcia, puteti opta pentru luarea feribotului din portul Pireu, Atena. Puteti lua si avionul spre aeroportul Odyseas Elytis, aflat la 8 kilometri de orasul Mitilini, unul dintre cele mai importante de pe insula.

capela-lesbos

Obiective turistice de vizitat in insula Lesbos Grecia

Principalele obiective turistice se regasesc in Mitilini. Aici puteti incepe cu portul care este destul de mare. In preajma lui sunt construite numeroase cladiri, aglomerate, distribuite in mare parte pe un deal. In oras mai puteti vizita fortareata ce dateaza din secolul XIV. Spre deosebire de alte fortareate de pe insulele grecesti, aceasta este extrem de bine conservata si are o alura aparte.
Tot in acest oras puteti vedea si Muzeul Arheologic, care este gazduit de doua cladiri. Vechea cladire se afla langa port si gazduieste numeroase artefacte descoperite pe insula. In 1999 statul elen a mai construit o cladire ce se afla relativ aproape de cealalta. Stilul arhitectural este unul modern. In ea poate fi regasita intreaga istorie a insulei Lesbos.
In Mitilini mai poate fi gazit Muzeul Bizantin, in care pot fi vazute numeroase obiecte de cult, si Muzeul Folcloric, in care este expusa intreaga arta si vestimentatie greceasca de-a lungului timpului.
Catelul Sigri este un obiectiv important. A fost construit in 1757 in timpul ocupatiei turce. Nu exista taxe de intrare iar vizitatorii se pot plimba liberi. In apropiere se afla si celebra Padure Pietrificata.
Manastirea Ipsilou din Andissa este una dintre cele mai importante de pe insula. Este oarecum izolata, fiind aflata in varful unui deal aruncat si el in pustiu. Drumul pana la ea este prafuit iar daca prindeti o perioada lipsita de ploi atmosfera este de-a dreptul dezolanta. A fost construita in secolul VII si este cel mai vechi lacas de cult de pe insula.

lesbos-grecia

Cele mai frumoase plaje din insula Lesbos

Anaxos este o plaja suficient de incapatoare. E prietenoasa cu familiile ce vin cu copiii iar nisipul este fin. Avand in vedere ca vorbim de un minigolf, apa este perfecta pentru inot. Vantul este blocat oarecum de dealuri astfel incat curentii nu sunt atat de puternici insa trebuie sa fiti precauti tot timpul.
Una dintre cele mai apreciate plaje este Agios Isidoros, cam la 40 de kilometri in sud-vestul capitalei insulei Lesbos. Este una dintre cele mai mari plaje si este ideala pentru toate tipurile de turisti, de la familiile cu copii mici pana la tinerii rebeli. Se poate practica snorkeling sau inot.

plaja-lesbos
Capitala beneficiaza si ea de o plaja foarte apreciata, partial amenajata. Nisipul nu este chiar fin, fiind amestecat cu pietris. Vorbind de plaja celui mai important oras, posibilitatile de distractie sunt numeroase.
Agios Stefanos este o plaja aflata in nordul capitalei, la o distanta de aproximativ 30 de kilometri. Nu este o plaja foarte lata insa are o lungime apreciabila si este prinsa intre mare si o padure in care predomina pinii. Atmosfera este impecabila chiar daca lipsesc sezlongurile si totul pare a fi parasit pentru ca nu vorbim de o plaja amenajata.
Cam la aceeasi distanta de capitala dar in partea de sud se gaseste plaja Plomari. Vorbim de asemenea de o fasie de plaja dar fiind la marginea unuia dintre cele mai importante orase este amenajata si padurea este inlocuita de cladiri. O mare parte dintre ele sunt plasate pe deal si ofera o priveliste superba asupra plajei.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.