Insula Kos Grecia – cazare, plaje, obiective turistice

Kos este o insula greceasca din Arhipeleagul insulelor Dodecaneze. Este o insula atipica deoarece principala ocupatie a oamenilor este, din pacate, cresterea animalelor, desi turismul aduce cei mai multi bani, dealtfel nefiind deloc neglijat de cei aproximativ 20.000 de locuitori. Explicatia acestui lucru ar putea fi faptul ca este o insula mica si foarte indepartata de Grecia continentala, fiind situata la doar cativa kilometri de Turcia.Booking.com


Pentru romanii care vor sa ajunga aici cel mai simplu ar fi sa ia unul dintre charterele din Bucuresti care duc spre aeroportul international de pe insula insa acestea sunt disponibile doar o parte din an, in timpul sezonului estival. Cu masina personala, singura ruta de luat in calcul este cea prin Turcia, iar drumul dureaza aproximativ 20 de ore, pentru ca trebuie parcursa mai intai Antalya. Durata cu feribotul din Atena ar putea dura pana la 16 ore, la care se adauga si orele pana in capitala Greciei, ceea ce o face putin dezirabila.


Ce se poate vedea in Kos / obiective turistice de vizitat

Desi este o insula mica, Kos are numeroase obiective turistice. Multe dintre acestea sunt ramasite ale Greciei antice insa exista si numeroase obiective turistice mai “recente”, daca le putem spune asa, care dateaza incepand din Evul Mediu. Asklepieion este probabil cel mai important sit arheologic. Acesta este un centru medical antic situat la aproximativ patru kilometri de orasul Kos si dateaza din secolul III inaintea erei noastre, fiind construit dupa moartea lui Hipocrate.

Trebuie spus ca aeroportul de pe insula nu poarta intamplator numele celui care este considerat parintele medicinei. Hipocrate s-a nascut pe insula si dupa lungi calatorii s-a intors aici. Acesta are si un platan al sau, plantat in centrul insulei in urma cu cinci secole, in amintirea unui alt copac batran sub care se spune ca Hipocrate obisnuia sa predea medicina si sa se relaxeze. El constituie un alt obiectiv turistic important desi, istoric vorbind, nu este foarte clar ca ar fi copacul sub care statea parintele medicinei europene. Mai multe lucruri despre Hipocrate se pot afla in Centrul Cultural cu acelasi nume, aflat in Mastichari.

Ramanand la obiective turistice antice mai putem aminti Odeonul Roman, construit in secolul II, Agora, Gimnaziul Antic, Templul lui Dionisis si Casa Romana. Venind mai aproape de prezent, cu cel putin un mileniu, pe insula gasim Moscheea Otomana, Castelul Nerantzia si Castelul Venetian Antimachia. Dintre muzee se poate vizita Muzeul de Arheologie din capitala si Muzeul Folcloric din Kefalos. Nu trebuie uitata celebra pestera Aspri Petra care se afla tot pe langa Kefalos.


Cele mai frumoase plaje din Kos

Plaja de langa capitala insulei se afla in apropierea portului, este amenajata, se practica sporturi acvatice insa are pietris. La aproximativ trei kilometri de aceasta se afla plajele Lambi si Lambi Mylos care au nisip si sunt la fel de bine amenajate. Alte plaje cu nisip apreciate pe insula sunt Mastichari, Kefalos, Kardamena, Marmari si Tigaki. Majoritatea se pliaza pe absolut toate tipologiile de turisti.

Tot cu nisip este si Paradise Beach. Desi este una dintre cele mai cunoscute plaje din regiune aici se practica nudismul si acest lucru poate fi mai putin dezirabil pentru cei conservatori, dar pentru persoane open-minded este intr-adevar un paradis. Nudismul se mai practica si pe Camel Beach, Polemi si Psilos Gremos. Cei care vor plaje cu pietris pot opta pentru Thermes, Agios Stefanos ori Psalidi.

https://www.kos.gr este website-ul oficial al insulei, bine pus la punct, cu varianta in limba engleza.

One Reply to “Insula Kos Grecia – cazare, plaje, obiective turistice”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.