Insula Itaca Grecia – cazare, plaje, transport si locuri de vizitat

Itaca este o insula greceasca cu rezonanta mitologica. Este o insula situata in Marea Ionica, in vestul Greciei, la sud de insula Corfu. Prin prisma faptului ca este muntoasa si exista influente climatice mediteraneene, turistii se pot bucura de o gama larg de activitati, de la stat pe plaja, pana la drumetii si catarari.


Din pacate (sau din fericire) insula nu are aeroport, dar se poate ajunge pe ea cu feribotul pana in portul Kioni, aflat la 20 de kilometri de capitala Vathy (Ithaki), care are unul dintre cele mai mari porturi naturale din lume. Daca doriti sa veniti cu avionul ar trebui sa luati in calcul aeroportul din insula Kefalonia, de care este despartia printr-un canal de doar 3 kilometri latime.
Insula este relativ aproape de coasta vestica a Greciei continentale astfel incat se poate lua feribotul si de aici.

Obiective turistice de vizitat in Itaca

Localitatile si porturile pot reprezenta puncte de atractie in sine prin arhitectura si numeroasele influente venite de pe urma ocuparilor venetiene, franceze, britanice si turce. Influentele traditionale grecesti isi spun si ele cuvantul.
Manastirea Panagia Kathariotissa este considerata centrul religios si protector al insulei. Aceasta se afla in centru, la o altitudine de 600 de metri, oferind astfel o priveliste atat asupra insulei cat si asupra capitalei Vatsy.
Istoria acestei manastiri este oarecum incerta insa majoritatea localnicilor sustin ca dateaza din secolul XVI. Aici se afla o icoana a Fecioarei Maria, despre care se crede ca e facatoare de minuni, fiind pictata de apostolul Luca.
Un alt lacas de cult important este Biserica Hristos Mantuitorul din Vathy, aflata chiar in fata portului. In capitala mai puteti vedea Muzeul de Arheologie sau Muzeul Folcloric si Naval.

insula-itaca

Cele mai importante localitati din Itaca

Vathy este o capitala cu o arhitectura incantatoare in care predomina culoarea alba. Albastrul este si el prezent insa nu la fel de mult precum in alte insule profund traditionale. Acest lucru se datoreaza probabil si faptului ca un curemur a distrus aproape in intregime orasul in 1953. Multe dintre cladirile istorice, in principal cele venetiene, au fost reabilitate.
Kioni este probabil una dintre cele mai atractive statiuni turistice de pe insula, beneficiind si de portul extrem de apreciat si care face legatura cu celelalte insule dar si cu Grecia continentala. Portul e mereu plin de ambarcatiuni cochete si yachturi. Tavernele si terasele pot fi intalnite aproape la fiecare pas.
Frikes este o localitate situata intr-un golf lung, invadat de vegetatie. Turistii veniti in Itaca din Kefalonia si Lefkada trec prin acest port si uneori raman aici. Pescuitul este vazuti de foarte multi localnici ca un mod de a isi castiga existenta.
Alte localitati importante sunt: Exogi, Lefki, Patrithias si Anogi.

Cele mai frumoase plaje din Itaca

Fiind o insula muntoasa, Itaca are foarte putine plaje nisipoase. Poate cea mai cunoscuta plaja cu nisip este Loutsa, aflata la 5 kilometri de capitala. Apa este favorabila inotului iar turistii se pot bucura de o buna organizare a acesteia, fiind primitoare pentru turistii de toate varstele.
O alta caracteristica a plajelor din Itaca este ca majoritatea sunt neamenajate. Turismul pe insula nu este un fenomen atat de puternic precum in alte zone invecinate. Exista insa si cateva insule amenajate precum Filiatro, Sarakiniko Bay sau Loutsa. Toate au pietris.
Filiatro se afla la doar trei kilometri de capitala. Plaja este prinsa intre apa de limpede si niste dealuri cu vegetatie abundenta. Apa nu este foarte adanca. Sarakiniko Bay este la fel de apropiata de Vathy insa este mult mai orientata spre petreceri. In schimb, Loutsa, cu doi kilometri mai indepartata, atrage in special familiile cu copii.
Dintre plajele neorganizate, cele mai interesante sunt Agios Ioannis, Polis, Frikes, Aetos si Pisaetos. Exista insa o multime de alte plaje neorganizate si izolate, pe care se poate face nudism sau naturism. Printre acestea se numara Minimata, Rachi, Gidaki si Skinos Bay.

plaja-afales-itaca

Frumusetea insulei este una aparte, dar nu putem spune ca Itaca este una dintre cele mai cautate locuri de catre turistii care ajung in Grecia, datorita climei si naturii aparte. Pe multe portiuni din insula vegetatia inca isi face de cap, in vreme ce crestele dealurilor si ale muntilor, care ajung chiar si la o altitudine de 800 de metri, sunt rar strabatute de oameni. Mai multe despre insula Itaca puteti afla pe website-ul oficial al insulei: www.ithaki.gr.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.