Insula Chios Grecia – cazare pe insula masticului si a parfumurilor

Chios este o insula greceasca din Marea Egee situata la 7 kilometri de coasta vestica a Turciei. Are numeroase obiective inscrise in patrimoniul UNESCO, printre care se numara Manastirea Nea Moni, si este cunoscuta ca insula parfumurilor datorita numeroaselor flori intens mirositoare si colorate pe care le intalnim la tot pasul.
Aici este singurul loc in care putem intalni arborele de mastic. Acesta produce o rasina cu proprietati curative in tratarea mai multor disfunctionalitate ale corpului uman.

Cazarea in insula Chios este facilitata de existenta a numeroase hoteluri si pensiuni (147 sunt listate pe website-urile de specialitate, dar ele sunt sensibil mai multe). Atmosfera este primitoare si conditiile cazarii sunt conforme cu preturile platite.


Pentru a ajunge in Chios putem lua feribotul din Atena sau din porturile turcesti. Cesme este orasul turcesc cel mai apropiat de insula si beneficiaza de un port. Putem de asemenea sa mergem cu avionul pentru ca insula are propriul aeroport situat chiar in capitala.

mori-vant-chios

Obiective turistice de vizitat in insula Chios Grecia

Insula Chios este in ansamblul ei un obiectiv turistic. Foarte rar putem vorbi de lucruri individuale. Putem spune mai degraba ca locul respira a istorie, a cultura si traditii. Influentele strainilor care au ocupat acest spatiu se mai vad inca.
Manastirea Agios Markos din Karyes este o locatie cocheta ce imbina austeritatea ortodoxa cu o ambianta moderna. Din curtea ei nu lipsesc traditionalul lemn si culorile ce i-au facut cunoscuti pe greci (alb si albastru) dar isi face loc si plasticul sau ghiveciurile de flori ce ornamenteaza pana si cele mai moderne locuinte.
Cel mai cunoscut lacas de cult este Manastirea Nea Moni ce face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO. Intamplarea face sa o putem vedea in acelasi oras ca manastirea anterioara. Constructia manastirii a inceput in 1042 si a fost terminata 13 ani mai tarziu. La un moment dat avea 800 de calugari si o influenta economica imensa in regiune.
In capitala putem vizita Castelul Medieval, o fortareata ce a reusit sa isi pastreze aproape intacte zidurile dar timpul si-a pus amprenta supra lui. Venetienii au reusit sa il reabiliteze la sfarsitul secolului XVII si influenta lor se vede din plin astazi.
La cinci kilometri de localitatea Olimpi putem vizita pestera cu acelasi nume. In interiorul ei timpul si natura au reusit sa creeze un spectacol grandios, un univers in plina agitatie care iti ofera paradoxal ocazia sa meditezi.

insula-chios

Cele mai importante localitati din Chios

Capitala (Chios sau Chora) se afla pe coasta estica a insulei. Este de asemenea principalul port si pastreaza numeroase elemente medievale. Cutremurul din 1881 a fortat locuitorii sa reabiliteze cladirile istorice cu influente bizantine, venetiene si otomane, dar si sa dea o mai mare amploare stilului neoclasic.
Pyrgi este probabil cea mai frumoasa localitate de pe insula. Regiunea in care se afla produce cea mai mare cantitate de mastic. Majoritatea locuitorilor de aici sunt angrenati in productia acestuia iar turistii au ocazia sa vada din secretele acestei indeletniciri.
Urbea mai este numita si “orasul pictat” datorita decorarii fine a locuintelor. “Traditia arhitecturala” a venetienilor a fost mostenita din generatie in generatie iar mojoritatea localnicilor isi oranamenteaza locuintele cu diverse forme geometrice.
Olimpi este un oras superb si prin prisma faptului ca este construit intr-o zona cu vegetatie abundenta dar si pentru ca locuintele formeaza o imensa fortareata, fiind alineate dupa stilul medieval.

plaja-chios

Cele mai frumoase plaje din Chios

Majoritatea plajelor de pe insula au pietris. In aceasta situatie se afla si plaja capitalei, aflatta la cativa metri de centru. Este destul de incapatoare si se poate ajunge usor pe ea din orice colt al orasului. Din acest motiv devine ocupata foarte repede in sezonul estival.
Turistii se orienteaza in general spre alte plaje precum Karfas, aflata la 10 kilometri distanta. Are nisip, este destul de mare si bine organizata. Familiile cu copii se pot simti in siguranta aici. Facilitatile sunt exemplare, de la cazare pana la locuri de distractie.
Cei care vor plaje cu nisip fin mai pot opta pentru Lithi sau Limnos. Ambele sunt foarte bine amenajate si ofera facilitati numeroase pentru cazare, mancare si distractie. Cu nisip dar neamenajate sunt plajele Lampsa, Prastia sau Vroulidia. Ultimele doua sunt extrem de izolate.
Dintre plajele cu pietris, foarte bine organizate, putem enumera Emporios Mavros Gialos, Vrondados, Agia Fotini sau Lefkatia.

Mai multe detalii puteti afla direct de pe website-ul oficial al insulei www.chios.gr, sau (cel mai bine) vizitand insula.

One Reply to “Insula Chios Grecia – cazare pe insula masticului si a parfumurilor”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.