Insula Tinos Grecia – cazare, plaje si locuri de vizitat

Tinos este una dintre cele mai atractive insule din arhipelagul Cicladelor si se afla in partea nordica, langa Andros, si foarte aproape de Grecia continentala. Ca atare se poate ajunge foarte usor pe ea cu feribotul.

Cazare pe insula Tinos

Fiind o insula destul de micuta, posibilitatile de cazare sunt pe masura. Online sunt prezente doar in jur de 20 de unitati de cazare (hoteluri, pensiuni sau apartamente de inchiriat in regim hotelier), insa la fata locului mai gasiti inca cel putin acelasi numar de pensiuni, absente din lumea internetului, majoritatea afaceri de familie, cu traditie. Este adevarat ca lipsesc hotelurile de lux, spectaculoase, insa spiritul grecesc este prezent si compenseaza prin amabilitate si bunavointa. Cazarea pe insula este destul de ieftina, in sezon preturile variaza intre 150 lei / camera dubla / noapte si ~1000 de lei / apartament / noapte.

 

Cea mai simpla metoda de a ajunge in Tinos din Romania este sa luati avionul pana in Atena si de acolo sa ajungeti in cel mai apropiat port care duce se spre insula. Acesta este Rafina, iar de pe el se poate ajunge pe toate insulele din zona nordica a arhipelagului Cicladelor.

Ce puteti vedea in Tinos – locuri de vizitat, recomandate

Pe langa plaje insula are si o istorie interesanta, fiind foarte mult timp sub dominatie venetiana si ulterior sub cea otomana. Influentele diverselor culturi se vad si astazi, astfel incat putem spune ca e o insula pe care ar trebui sa ne petrecem macar o zi pentru ca avem ce vedea si invata.

Daca sunteti in cautarea soarelui e bine sa evitati perioadele de iarna si toamna deoarece de regula in aceste intervale de timp vremea nu este chiar propice pentru plaja sau inot.

Suprafata insulei nu este foarte mare insa cu toate acestea aici sunt gazduite muzee si vestigii antice. Manastirile si bisericile sunt in schimb mult mai multe. Kechrovouni este o manastire ce dateaza din secolul XI si se remarca printr-o arhitectura aparte. In capitala se gaseste o biserica foarte apreciata, cu hramul Fecioarei Maria, in care se vede o combinatie interesanta intre cultura arhitecturala venetiana si cea locala. Pe insula mai puteti vedea Manastirea Ursulina, Manastirea Sfanta Trinitate si Manastirea Iezuita.

La capitolul muzee puteti bifa Muzeul Arheologic, Galeria de Arta, Muzeul Ecleziastic, Muzeul Kostas Tsoclis, Muzeul de Marmura si Muzeul Chalepas. In general sunt muzee mici, cu cateva exceptii. Muzeul Arheologic sau de Arhelogie este mai mare si in acelasi timp poate cel mai interesant pentru iubitorii de istorie si se gaseste in capitala. Intr-un top trei se afla si Muzeul de Marmura care cel putin din punct de vedere vizual e uimitor. Pe acesta il puteti vedea in Pyrgos.

Sanctuarul lui Poseidon este cea mai importanta ramasita a Greciei antice, de pe insula Tinos. Nu se stie cu exactitate cand a fost construit si foarte mult timp localnicii nici nu stiau ca exista, pana cand niste arheologi belgieni l-au descoperit, pe la inceputul secolului XX. Acesta include bai, un altar, o fantana etc.

Cele mai frumoase plaje de pe Tinos

Fiind o insula mica, Tinos are doar in jur de 20 de plaje, insa majoritatea cu nisip. Printre plajele cu pietris se numara Kalivia si Lichnaftia. Ambele sunt neamenajate. O alta plaja neamenajata dar care are nisip este Pachia Ammos, aflata la 7 kilometri de Chora. Aceasta este una dintre plajele apreciate de localnici pentru ca apa e linistita si limpede, iar turistii nu sunt atat de multi precum pe alte plaje.

Cele mai vizitate de turisti sunt plajele Kolymphitra, Agios Romanos, Agios Markos Kionia, Agios Sostis si Agios Ioannis Porto. Acestea au multe lucruri in comun. Toate sunt la maxim 20 de kilometri de Chora, au nisip, sunt partial amenajate si sunt ideale pentru frecventarea cu cei mici. Nu sunt foarte amenajate, iar principala activitate a copiilor va fi cea de a se juca in nisip sau de a sta in apa.

Website-ul oficial al insulei este https://tinos.gr/, bine realizat, functional, cu varianta in limba engleza si franceza. Optiunile de cazare de pe website sunt foate putine (cam la jumatate) fata de ce exista in realitate.

One Reply to “Insula Tinos Grecia – cazare, plaje si locuri de vizitat”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.