Insula Ios Grecia – cazare, locuri de vizitat si plaje recomandate

Insula greceasca Ios se afla in Arhipeleagul Cicladelor si este incadrata, aproape la distante egale, de suprafetele continentale ale Greciei si Turciei dar si de Insula Creta. Este una dintre cele mai vii insule din Marea Egee avand cluburile deschise permanent.


Pentru a ajunge cu masina personala pe ea, puteti lua feribotul din portul Pireu, Atena. De asemenea, exista posibilitatea sa il luati chiar de pe celelalte insule din preajma cum ar fi Santorini, Naxos ori Creta.
O sa spuneti ca nu vedeti rostul in a ocoli atata cand poti plecat direct din capitala Greciei. Ei bine, Ios nu are aeroport astfel incat puteti zbura pe cele de pe insulele vecine si de acolo sa luati vaporul. Se poate dovedi a fi o varianta mai ieftina sau una care sa va ajute sa ajungeti mai repede la destinatie.

Obiective turistice in Ios

Vorbim de o insula mica astfel ca nu abunda in obiective turistice. Din punct de vedere arhitectural dar si cultural, Chora are doua obiective importante, Unul dintre ele este Catedrala Ios, o cladire in care predomina culoarea alba iar cupola este albastra. Cele doua sunt culorile traditionale ale insulei.
Al doilea obiectiv, mult mai mic ca dimensiuni, este biserica Agia Ekaterini. Este complet alba iar suprafetele drepte aproape ca lipsesc. Interiorul este auster si elegant. Aceasta a fost construita pe locul in care se afla un templu dedicat lui Apolo.
Undeva intre cele doua se afla biserica Panagia Gremiotissa, cu hramul Adormirii Maicii Domnului si inchinata protectorului insulei. Aceasta se afla pe unul dintre dealurile orasului Chora. Este alba iar clopotnita este albastra. Are dimensiuni mici dar compenseaza prin turnul alb si inalt in care se afla clopotnita.
Tot pe unul dintre dealurile orasului se gasesc si 12 mori de vant, nefunctionale dar care au inceput sa fie restaurate.
Inchidem lista obiectivelor turistice cu Muzeul Arheologic si Mormantul lui Homer. Primul se afla intr-o cladire neoclasica, tot din Chora, iar al doilea se afla la Plakoto, cea mai nordica zona a insulei. Aici se spune ca celebrul poet grec si-a dat ultima suflare si a fost ingropat.

Cele mai importante plaje de pe insula Ios

Mylopotos nu este doar una dintre cele mai frumoase plaje de pe insula ci una dintre cele mai apreciate de pe intreaga insula. Este prinsa intr-un minigolf marginit de dealuri. Ideal ar fi sa cautati un loc pentru stat la soare cat mai in mijlocul ei sau cat mai mult spre mare. Singurul lucru neplacut este ca se termina chiar intr-un drum destul de drept care poate deveni periculos.
Se afla la doar trei kilometri de Chora si a fost distinsa de mai multe ori cu steagul albastru. Distractia este din plin pentru ca in apropiere de ea se afla numeroase terase si cluburi. In apele cristiline se poate inota sau practica diferite sporturi nautice.
O alta plaja apropiata de Chora si in care se pot practica sporturile nautice este Gialos. Este foarte apropiata de port astfel incat puteti vedea vapoarele cum sosesc sau pleaca. De cele mai multe ori nu este nevoie sa va luati umbrele de soare pentru ca puteti sta direct la umbra copacilor.
La fel de vie si apropiata de Chora este si plaja Koumbara. Aceasta nu este o plaja pentru nudisti insa ca multe alte plaje din Ios este destul de familiara pentru acestia. Sporturile nautice sunt la ele acasa.
Toate plajele amintite mai sus au in comun faptul ca sunt amenajate si pline de turisti aproape tot anul. Au de asemenea nisip. Nu toate plajele au aceste caracteristici dar sunt la fel de atractive.
Cei care prefera plajele neamenajate, cat mai izolate si cu un aspect cat mai salbatic pot alege intre mai multe plaje. Plakoto este una dintre ele. Evident, daca ajungeti aici va recomand sa vizitati si mormatul lui Homer.
Kolitsani se afla la doar doi kilometri de Chora. Este o plaja cu pietris, izolata si neamenajata. Acest fapt o face sa fie una dintre cele mai vizitate de nudisti, la fel ca plajele Tris Klisies sau Valmas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.