Insula Ikaria Grecia – cazare, plaje si locuri de vizitat

Despre insula greceasca Ikaria (Icaria) au aparut in presa mai multe articole care elogiaza atat frumusetea ei cat si longevitatea localnicilor. Secretul varstelor inaintate poate fi gasit in linistea pe care ti-o da natura dar si in mancarea sanatoasa, gatita din produsele crescute chiar pe aceste meleaguri. Nu trebuie sa va faceti griji pentru cazare, Ikaria are suficiente hoteluri si pensiuni care va vor face vacanta mai mult decat placuta. Pe langa unitatile de cazare, tavernele in care se gateste gustos si sanatos va vor face sa recomandati Icaria tuturor prietenilor. Ikaria este plasata in Marea Egee, putin mai aproape de Turcia decat de Grecia continentala.


Daca optati pentru a veni cu avionul trebuie sa ajungeti pe aeroprtul din Samos, o insula aflata la 17 kilometri distanta. De aici veti lua feribotul.
Daca alegeti sa veniti cu masina personala trebuie sa ajungeti in portul Pireu din Atena sau in portul Kussadassi din Turcia. De aici veti lua feribotul.

Icaria-grecia

Obiective turistice pe care trebuie sa le vizitam, in Ikaria (Icaria)

Daca iubiti natura poate fi suficient doar sa ajungeti pe insula. Aceasta nu este ultra amenajata ca alte insule grecesti iar “naturaletea” este intacta pe portiuni foarte mari. Daca vreti mai mult ar trebui sa vizitati Cheile Halari, o regiune naturala aflata la 50 de kilometri in nord-vest fata de capitala Agios Kirikas.
Este plina de lacuri mici, rauri inguste si cascade extrem de pitoresti. Flora este alcatuita in mare parte din arbori si arbusti. Fauna insa este mult mai diversa. Foarte multe pasari exotice se cuibaresc pe ramurile copacilor.
Numarul muzeelor este redus, Muzeul Arheologic din Kambos fiind unul dintre cele mai importante. Acesta este gazduit de o cladire neo clasica in care se afla numeroase descoperiri extrase din sapaturile arheologice efectuate pe insula. Un astfel de muzeu se gaseste si in capitala.
Cel mai important muzeu folcloric poate fi vizitat in Perdiki. Acesta gazduieste aproximativ 400 de obiecte ce dateaza din secolul XVII si care ilustreaza traiul si obiceiurile localnicilor.
Numarul bisericilor este mult mai mare, insa din punct de vedere arhitectural nu fac nota discordanta cu cele de pe insulele vecine. Din punct de vedere istoric sunt extrem de importante deoarece unele dintre ele tin pe umerii lor secole intregi. Altele sunt milenare. Vom da doua exemple – Agia Irini din Kambos si Agios Kirikos din capitala.
Dintre toate, Biserica Panagia Theoskepasti are un aer aparte in ciuda dimensiunilor foarte mici. Acoperisul sau este format dintr-o stanca cu aspect de scut.

Cele mai importante localitati din Ikaria

Indubitabil, capitala Agios Kirikos este cea mai importanta. Aceasta se afla pe partea estica a insulei. Are o istorie foarte scurta, incepand sa capete contur abia in urma cu trei secole cand mai multi pescari au hotarat sa se stabileasca aici. Cu toate acestea are o alura istorica. Se pot intalni foarte des ziduri in ruine, strapunse de vegetatie.
Armenistis este poate una dintre localitatile cele mai vizitate de turisti desi are mai putin de 100 de localnici. Este un mic port de pescari. Gialiskari este o alta localitate interesanta in care pescuitul reprezinta o activitate mai importanta pentru localnici decat turismul.

Cele mai frumoase plaje din Ikaria

Majoritatea plajelor importante din Ikaria beneficiaza din plin de nisip, soare si brizele marii. Exista insa si foarte multe plaje mai putin importante cu pietris. Ca o caracteristica generala, cu putine exceptii, cele cu nisip sunt amenajate iar cele cu pietris sunt lipsite de sezlonguri si umbrele de soare.
In randul plajelor cu nisip, cele mai frumoase sunt Evdilos, Livadi, Messakti si Kambos. Dintre cele cu pietris merita mentionate Seychelles, Kiparisi, Kerame si Fles.
Evdilos se afla la 38 de kilometri de capitala si este foarte aproape de cel de-al doilea port ca importanta din Ikaria. Livadi este o plaja cu nisip fin si ape cristaline. Este ideala pentru familiile cu copii mici.
Messakti si Kambos sunt doua plaje aflate la aproximativ 45 de kilometri in nord-vestul capitalei. Ambele sunt foarte bine amenajate insa cea din urma este o atractie mai mare pentru tinerii care vor sa petreaca zi si noapte.

 

2 Replies to “Insula Ikaria Grecia – cazare, plaje si locuri de vizitat”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.