Acropola din Atena – ce putem vizita si cand

Acropola este o mica fortareata din orasele antice, asezata pe un deal, care adapostea principalele institutii publice. Cea din Atena este cu siguranta cea mai vestita din lume. Este asezata pe un deal stancos numit Acropole si gazduieste o parte dintre cele mai importante vestigii ale intregii tari.
Uneori aceasta este confundata cu Partenonul, care e de fapt cea mai cunoscuta cladire antica din Grecia. Acropola nu este un vestigiu. In limba greaca „akropole” inseamna „orasul de sus”. Se poate ajunge in Acropole mergand pe jos. In partea de vest exista doua intrari. Cea mai interesanta este cea dinspre cartierul Plaka.

Ce vestigii putem vizita in Acropola din Atena

Din fericire, in Acropola putem vedea peste 20 de vestigii importante, unele aflate intr-o stare mai buna, altele intr-o stare mai degradata. Cu toate acestea, merita vazute toate, iar timp e suficient pentru ca sunt oarecum grupate. E nevoie insa de ceva efort pentru a urca treptele.
Partenonul ramane cu siguranta unul dintre cele mai importante obiective turistice. Acesta se afla in varful Acropolelui. Constructia acestuia a durat noua ani si a fost finalizata in 438 i.hr. Pe langa vechime, este apreciat si pentru tehnica prin care a fost ridicat si pentru materialele folosite.
Pe varful dealului se mai afla Templul Atenei Nike, construit cu aproximativ zece ani mai tarziu pentru a celebra victoriile atenienilor impotriva persilor. Acesta se afla inainte de celebra poarta cunoscuta sub denumirea de Propylaea, terminata inainte de inceputul razboaielor peloponeziace.
Mult mai aproape de Partenon se afla vechiul templu al Atenei, alaturi de altarul Atenei si sanctuarele lui Zeus Polieos si al lui Pandion.
Chiar daca exista numeroase temple in Acropola, Erehteion-ul este cel mai sacru loc din vremea vechilor greci pentru ca acolo s-ar fi luptat zeita Atena cu zeul Poseidon pentru a obtine patronatul orasului. Acesta se afla exact langa vechiul templu al Atenei.


Nu toate vestigiile se afla in varful dealului. La poalele acestuia se mai gasesc Odeonul lui Herodes Atticus, Porticul lui Eudimedes, Sanctuarul lui Asclepius, Teatrul lui Dionysos Elethereus, Odeonul lui Pericle, Templul lui Dyonisos si Aglaureion.

Cand sa vizitam Acropola din Atena

Exista opinii separate legate de momentul ideal pentru vizitat Acropola din Atena. Multi ar spune ca acesta ar fi spre sfarsitul lunii februarie, pentru ca lipseste vegetatia, iar vestigiile pot fi vazute in toata splendoarea lor. Atunci cand vegetatia este uscata sau prea abundenta, o mare parte din aceste monumente sunt acoperite.
Alte voci spun ca perioada ideala de vizitat ar fi in a doua parte a lunii martie, poate chiar inceputul lunii aprilie, atunci cand vegetatia incepe sa prinda viata. Evident, nu vorbim de o vegetatie inalta ci de una cruda si abia trezita la viata. Aceasta ar da culoare Acropolei si ar scoate-o din zona austera in care se afla spre sfarsitul verii si inceputul toamnei.
Contrar acestor pareri, Acropola din Atena este vizitata cel mai des vara pentru ca afluxul de turisti in Atena este mai mare. Multi dintre acestia sunt in trecere spre insulele grecesti si profita cateva ore de faptul ca se afla in capitala Greciei.

 

One thought on “Acropola din Atena – ce putem vizita si cand

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.